English Magyar

Grid Szolgáltatások

Lépjen be a Gridbe!

Gépparkunk alapvetõen két felhasználó csoport számára elérhetõ: EGEE VO tagok számára (Alice, CMS, Virgo), illetve azon magyar (kutatói és oktatási szférából) felhasználók számára, akik nem tudnak csatlakozni egy külföldi VO-hoz se (kutatási területükbõl kifolyólag). Számukra hoztuk létre a Hungrid VO-t, amely szintén EGEE VO, azonban gyûjtõ jellege miatt a csatlakozás feltétele csupán az, hogy a felhasználónak bizonyítottan a magyar oktatási és kutatási szférához kell kötõdnie, vagy a felhasználás céljának magyar kutatási eredményeket kell segítenie!

Regisztráció lépései:


1. Érvényes digitális felhasználói tanúsítvány

Elsõ lépésként érvényes tanúsítvánnyal kell rendelkeznie. Ezt a tanúsítványt a Magyarországon elismert és elfogadott tanúsítványt kiállító hatóság, a NIIF CA ír alá.

2. VO regisztráció

A grid használatához be kell regisztrálnia egy virtuális szervezetbe! Ha Ön a nagyenergiájú fizika területén dolgozik, akkor az LHC ALICE és CMS VO-kba itt tud beregisztrálni. Egyéb VO-król való leírást a Central Operations portálon kaphat, illetve regisztrálni itt tud. A Virgo VO-ba itt tud regisztrálni! mennyiben a magyar kutató- vagy oktatási területen dolgozik, és nem a nagyenergiájú fizika területén, regisztráljon a Hungrid magyar VO-ba!

3. Grid infrastruktúra használata

A grid használata vagy a P-GRADE-en keresztül vagy User Interface gépekkel történhet. A Wigner FK UI gépeire történõ regisztráció menetéhez itt talál leírást. Ha nem a Wigner FK UI szolgáltatását kívánja használni, keresse fel intézete grid adminisztrátorát!

További kapcsolódó anyagok: